Послушва ли ни Google?
Послушва ли ни Google?

Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

12.07.2015 08:16
Според Рик Фалвинге Google Chrome сваля тайно на вашето устройство аудио софтуер, който подслушва вашите разговори.

В скорошен доклад, публикуван на интернет сайта Privacy Online News, Рик Фалвинге твърди, че Google е тайно изтегля на софтуер за подслушване на всеки компютър, който използва Chrome. Софтуерът е в състояние да изпрати аудио данни обратно към Google, което означава, че когато компютърът ви работи с Chrome, Google може тайно да слуша разговорите в спалнята ви. Според Фалквинге, Google прави това без разрешението на потребителя.

Първото доказателство, което той дава, че Google може да изтеглят аудио софтуер за тайно подслушване на частни разговори, идва от съобщение за бъг, което посочва, че когато човек стартира Chrome "нещо се сваля", последвано от статuс рeпорт, според който микрофонът е включен и има позволение за записване на аудио.

Фалвинге подкрепя доказателството си с това, че Google без разрешение сваля "черна кутия" с код на компютрите на потребителите на Chrome чрез своя отворен код Chromium. Кодът включва микрофона, за да му даде възможност да подслушва в стаята си.

Официално, кодът в "черната кутия" се изтегля, за да активира функцията, която позволява на гласовото търсене, което се активира с ключовата фраза "ОК, Google", обяснява Фалвинге. Проблемът обаче е, че кодът, изглежда, е активиран за подслушване и на разговори в стаята.

Причината Фалвинге да смята това за съмнително е, че гласовата команда се обработва от сървърите на Google, а не от вашия компютър. С други думи, това означава, че Google Chrome включва към вашата система постоянно подслушване в стаята и предава аудио данни към сървърите, без разрешение или знанието на потребителя.

Google очевидно тихо са въвели ключ, който ви позволява да се откажете от тази фукнционалност и по този начин да реши проблема. Но като се има предвид факта, че целият код е изтеглен тайно, без знанието на потребителите, повечето от тях дори не знаят, че на компютрите им се съхранява модул за тайно слушане и че техните стаи са ефективно подслушвани. Така те не са запознати с изискването да се откажат и да могат да защитят личния си живот.

Официалното изявление, предоставено от Google, в което според Фалвинге, Google потвърждава, че те избягват одит на кода за проверка на източника посредством изтегляне и инсталиране на код с "черна кутия" за подслушване на компютъра на потребителя. От своя страна, Google извиняват тези свои действия, като твърдят, че кодът действително не дава възможност за подобни действия. Накратко, според Фалвинге, Google иска да повярвате, че те никога няма да се възползват вашето доверие, като същевременно осигуряват възможност за подслушване, като изтеглят черна кутия на вашия компютър, без ваше разрешение и знание.

На база действията на Google, Фалвинге отново изтъква необходимостта от "твърди" ключове за всички устройства за наблюдение, като микрофони и камери, в допълнение към "меките" ключове, от които се нждаете, за да забраните достъп до софтуера. Той предлага, например, използванто на физически ключ, който може да бъде използван, за да забраните включването на микрофона, или "твърд щит", с който да блокирате уеб камерата.

Някои от коментарите на потребители под статията критикуват Фалвинге като му опонират с това, че софтуерът се активира само при произнасяне на "OK, Google", но това не отговаря на въпроса как програмата разбира, че е казана ключовата фраза?

Разбира се, слушането не е същото като изпращане на аудио данните към сървърите, тъй като е възможно, както други хора твърдят, системата да изпраща данни единствено след като е активирана гласовата команда. Така кодът е в състояние да разгледа гласовата команда локално, преди изпращането на данни да започне.

Друг потребител спомена, че на база изходящия интернет трафик, може да се установи дали се изпраща всичко, което казвате, преди да е активирана гласовата команда.

Фалвинге опровергава този аргумент, като подчертава, че потребителите не знаят дали няма и други ключови думи, освен "Ok, Google", които Google е заложил за стартиране на процеса на предаване на звук.

По статията работи: , последно обновена: 12.07.2015 08:16:03
Новини по темата

Google стана на 10 години

Google стана на 9 години

Google приготвя подводни кабели. Една стъпка напред към Gphone?

Google под прицел - личната ви информация е в опасност!

"Израел е зъл", казва Google

Защо Google "прегръща" Windows Vista толкова силно?

Google неправилно маркира сайтове като опасни

Google полагат кабел под Тихия океан?

Най-доброто от Google


 
Коментари

#1 Камакс (12 март 2019 11:48)
0
 
0
User photo  Няколко години по-късно знаем, че не ни подслушва само през телефона, но и у дома през смарт телевизора, таблета и кое да е друго устройство с Андроид... :!:

#2 Камакс (12 март 2019 11:49)
0
 
0
User photo  Няколко години по-късно знаем, че не ни подслушва само през телефона, но и у дома през смарт телевизора, таблета и кое да е друго устройство с Андроид... :!:

#3 igx2 (23 фев. 2023 13:59)
0
 
0
User photo  Не само подслушва но и открива доста данни за потребителя.
Направете проверка какви данни може да прихване един уебсайт само с отваряне на страницатa. Инструмент online PC hardware checker: https://freeonlinetools.info/page/free-online-pc-hardware-checker-tool

#4 igx2 (23 фев. 2023 14:02)
0
 
0
User photo  [url=https://freeonlinetools.info/page/free-online-pc-hardware-checker-tool]Online PC Hardware Checker Tool[/url]


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог