Петте най-големи хакери на всички времена

02.10.2007 14:54
Кевин Митник, Адриан Ламо, Джонатан Джеймс, Робърт Тапан Морис, Кевин Полсен – някога опасни хакери, всичките те вече са полезни членове на обществото

Кевин Митник

Името на Кевин Митник може да се нарече синоним на хакер. В министерството на правосъдието на САЩ и до сега го смятат за най-опасния престъпник на всички времена. Неговите злодеяния даже да увековечени във филма „Взлом“.

Митник започна с хакването на системата за транспортни карти в Лос Анджелис, за да се вози безплатно на автобус. Както и Стив Возняк от Apple, Митник се пробва в телефонния фрикинг (човек, който прави безплатни обаждания като познава устройството на телефонната система). За първи път Митник е осъден за взлом на мрежата на корпорацията Digital Equipment Corporation (DEC) и кражба на софтуер.

След това Митник се заема с хакерство във всички Съединени Щати. По негови думи, той е влизал в телефонни мрежи, крадял е корпоративни тайни и е прониквал в системата на отбраната. Краят на неговата кариера настъпва, когато хаква домашния компютър на компютърен експерт и по съвместителство също хакер Цутому Шимомура.

Сега Митник е полезен член на обществото. След пет години и осем месеца затвор, той става консултант по компютърна безопасност.



Адриан Ламо

Ламо е нанесъл сериозна вреда на компаниите Microsoft и The New York Times. Той се включвал от Интернет клубове, от фотокабинките Kinko и даже от библиотеки и в края на краищата за това получил прозвището „бездомния хакер“. Ламо често намирал грешки в системите за безопасност и ги пробвал, но заедно с това информирал компаниите за тези бъгове.

Списъкът с хаквания на Ламо включва такива компании, като Yahoo!, Citigroup, Bank of America и Cingular. Разбира се, „добрите хакери“ правят същото, само че те правят това легално, тъй като компаниите ги наемат, за да търсят дупки в защитата, а Ламо на практика нарушава закона.

Влизането в мрежата на The New York Times привлича към него вниманието. За тази му постъпка съдът го глобява с $65 000. Освен това, той е осъден на шест месеца домашен арест и две години изпитателен срок. След изтичане на този срок (януари 2007 г.), Ламо става известен лектор и журналист.



Джонатан Джеймс

Когато Джонатан става на 16 години, името му придобива известност с това, че е първият непълнолетен, изпратен в затвора за хакерство. По-късно той казва, че просто се е шегувал и че обича сложните задачи.

Джеймс влизал в сериозни организации, включително Defense Threat Reduction Agency, която е част от министерството на отбраната на САЩ. След това той получил достъп до имена на потребители и пароли, както и възможност да чете конфиденциална информация.

Най-големият „успех“ на Джеймс е хакването на мрежата на НАСА и кражбата на софтуер на стойност повече от $1,5 млн. По данни на министерството на отбраната на САЩ, „софтуерът, откраднат от Джеймс, управлява животоосигуряващата система на Международната космическа станция, включително системата за контрол на температурата и влажността в спалните помещения“. След откриването на взлома, НАСА е принудена да изключи системата за проверка и привеждането й в работно състояние, което струва $41 000 на данъкоплатците. Сега Джеймс възнамерява да основе компания за компютърна безопасност.



Робърт Тапан Морис

Бащата на Робърт Морис, който също се казва Робърт Морис, някога е работил в Агенцията за национална безопасност на САЩ. Робърт Морис младши е създател на „червея на Морис“. Този вирус е първият компютърен червей, който се разпространява чрез Интернет, а Морис е първият човек, който е обвинен в мошеничество и на рушаване на човешките права през 1986 г.

Морис създал своя червей, докато учил в Корнуелския университет. Според него, той го е създал само за да се убеди, доколко Интернет вече се е разраснал. В същото време червеят започнал безконтролно да се размножава и се разпространил в Мрежата с огромна скорост, като изключил много компютри и даже ги привел в пълна негодност. Експертите твърдят, че повече от 6000 компютри са били унищожени. Морис е осъден на три години изпитателен срок, 400 часа обществено полезен труд и глоба от $10 500.

Сега Морис е щатен професор в Масачузетския технологичен институт – в лабораторията за „Компютърни науки и изкуствен интелект“.



Кевин Полсен

Полсен често е наричан Тъмният Данте (Dark Dante). След взлом на телефонните линии на радиостанцията KIIS-FM в Лос Анджелис, за него разбират всички в САЩ. От това той успява да спечели достатъчно пари, за да си купи Порше и много други неща.

ФБР се вгледало в Полсен, след като той хакнал тяхната база данни и получил достъп до засекретена информация за подслушвани телефонни разговори. Полсен се специализирал в телефонните централи и често хаквал техните станции. Освен това, той възстановявал телефонни номера на свой приятел, притежател на виртуална експортна агенция. Делото на Полсен било прехвърлено в графа „неразкрити“, но все пак впоследствие бил хванат и осъден на 5 години.

След като излиза от затвора, Полсен работи като журналист и впоследствие е повишен до поста главен редактор на Wired News.

авто: , последно обновена: 02.10.2007 14:54:30
Новини по темата

Сигналът от безжичните клавиатури на Microsoft лесно се прихваща

Всеки сайт може лесно да изкопчи личните ви данни

Училище прави конкурс за хакери

Хакерите проверяват сървърите ви за уязвимости между 5 и 170 пъти седмично

Хакер променя училищни оценки - 20 години затвор

Лаптоп пази паролите в специален чип

Хакер закърпи дупка в Windows

Хакер от Англия изтегли близо 50 000 лв от банков клон във Враца

Как да хакнем камера за видео наблюдение?


 
Коментари

#1 (3 окт. 2009 23:41)
0
 
2
User photo  Evala na momchetata...Pone sega veche sa si vzeli pouka che ne e hubavo da si pahash nosat na vsqkade :bravo:

#2 (11 май 2010 05:13)
1
 
3
User photo  mooo e qko da si haker

#3 (28 юли 2011 21:59)
2
 
0
User photo  ah tozi jonatan e mnogo sladak. :hyhy:

#4 (26 юни 2012 08:40)
0
 
1
User photo  bravo samo taka :bravo:

#5 (14 ноe. 2012 15:20)
0
 
0
User photo  mi ako mojete da mi pomogneta za ne6to pliss pi6ete na skyp: koceto_simeonov123


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог