Open Source навърши 10 години

12.02.2008 09:14
За 10 години успя да се превърне във важен фактор, около който се въртят милиарди долари, милиони потребители и стотици хиляди програмисти

Тези дни авторите и потребителите на програми с отворен код по цял свят отбелязват първия си голям юбилей – концепцията за “отворено” програмно обезпечение (Open Source) навърши 10 години, съобщи сп. HiComm

На 9 февруари 1998 година Брус Перенс, президент на SourceLabs, публикува първата версия на документа Open Source Definition. За изминалите 10 години Open Source успя да се превърне във важен фактор, около който се въртят милиарди долари, милиони потребители и стотици хиляди програмисти. Самият Перенс днес отбелязва, че преди 10 години не си е представял, че концепцията му ще окаже такова влияние на съвременните информационни технологии.

“Имахме Linux, имахме мрежи и съзнавахме, че можем да направим забележителни сървъри. По-късно към движението се присъедини компанията Netscape, която повярва в тази философия. Нямахме друго, освен този бизнес и Netscape, която повярва в нас”, заявява Перенс.

Netscape бе първата компания преди 10 години, която пусна Mozilla Project с отворен код. Проектът съществува и досега, въпреки че компанията вече я няма, отбелязва електронното издание МИГнюз. Основната концепция на OpenSource се състои в разработката на софтуер, при който изходният код на програмата е отворен, тоест е достъпен за преглеждане и промени. Това позволява на всички желаещи да използват вече създадени код за свои нужди или да помогнат при разработката на отворена програма.

Напоследък основните идеолози на отворения код заговориха за модифициране на понятията, определящи Open Source, тъй като тези разработки все по-често се използват в бизнеса и се наложиха някои различия от класическите понятия.

Например много въпроси предизвиква взаимодействието на продукти с отворен и закрит код – например Microsoft и Novell, или как да се определят компонентите с отворен код, създавани за закрити продукти, например в рамките на Microsoft Open Source Initiative.

авто: , последно обновена: 12.02.2008 09:14:11
Новини по темата

Google пуска WebP фото формат

Google стана на 12 години

VMware отваря портфолиото на Zimbra за партньори

Google портва Quake 2 за HTML5

Izgodnobg.com с първи рожден ден

Oracle: "Европейската комисия не разбира смисъла на отворения код"

Yahoo отваря кода на Traffic Server

Google стана на 11 години

KDE с 1'000'000 промени


 
Коментари

#1 go_fire (13 фев. 2008 04:31)
0
 
0
User photo  В случая от трите "открития источник" е виновен само за "милярдите долари", което хич не съм убеден, че е хубаво. За сметка на това се появиха сякакви глупости oт вида на Non-Debian Free. Казват Столман бил краен, скучен, фундаметалист. Казват, че се вживявал в пастор. Странни твърдения за един атеист искащ просто една от двете най-големи ценостти, сиреч свобода.

А дали Брус Перенс щеше да стане дебианец, ако го нямаше, изобщо щеше ли да има някаква "open source" ОС? Щеше ли изобщо Линус да почне да пише ядро, което да няма, с какво да транслира и заобгради?

Питам се изобщо тупащия се в гърдите дебелокож Перенс дали щеше да има, за какво да изкриви смисъла на едно понятие (open source), за да прикрие и обезличи друго (free software)?

А и неговия Netscape няма защо да ни го навира. Знаем, защо прегърнаха "бизнес модела", как го направиха и какви бяха последствията от това.

Мърморя си да, за да не заспя. Нищо мислех си, че поне тук в тази страна, трябваше да знаем цената и силата на свободата. Заблуждавам се. Та ние нямаме такава.

#2 brain (13 фев. 2008 06:30)
0
 
0
User photo  Не разрах, кое е второто от двете. Едното е свободата, а другото?
Иначе съм съгласен с теб и това, че в БГ яко действа овчия синдром - хората просто живеят по инерция без въобще да им дреме за личната свобода и това какво правят с тях :roll: - пример за това е произвола-решение да се следи инфото на всички потребители в мрежата - няма по-голяма простотия от това :sad: :fight:

#3 go_fire (14 фев. 2008 01:40)
0
 
0
User photo  Здравей Мозък, чел съм много твой коментари и всичките на място.
Получава се обсъждане извън темата, но другото голямо достижение на човечеството е любовта. Свободата и любовта са божията промисъл в нашия тъй лош свят.
Никак не съм светец, но това не означава да избегна почит към важните неща от живота.

#4 Ru_m3n (10 апр. 2008 00:43)
0
 
0
User photo  Дано за следващите десет да не остане несвободен софтуер! :bravo:


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог