Intel: след две години видеокартите ще станат ненужни

07.04.2008 10:08
В хода на форума за разработчици IDF, Intel отдели значително внимание на възможностите на новата архитектура Nehalem, която ще замени удачната Core още в края на тази година.

Трудно е да се каже до колко сериозно е интервюто на Рон Фоснър, един от водещите специалисти на компанията, но в него той предсказва връщане към началото на 90-те. Според него, индустрията може да се върне в състояние, когато ускорителите на триизмерна графика ще измрат, а тяхната работа отново ще бъде поета от централния процесор.

Като доказателство Фоснър показа технологична демонстрация на сцена, включваща сложни физични ефекти, като огън, разрушаващи се сгради и дим. Прототипът на процесора Nehalem с включена технология MultiThreading се справи с нея доста добре, поддържайки 15 кадъра в секунда. Освен това, процесорът програмно изпълняваше изчисление на симулацията на голямо количество животни и птици.

Фоснър добавя, че според него за тези коренни промени може да способства относителната простота на програмиране на процесора в сравнение с API DirectX, използван за GPU.

Е, такава е гледната точка на Intel. Тя естествено изглежда доста спорна – за всичките тези години на развитие на 3D графиката е създадено огромно количество материали, които едва ли е възможно да се портират на CPU. На показаната демонстрация не достигат полигони, макар физиката и огънят да са относително добри. Вероятно истината е някъде по средата – част от ефектите ще бъдат прехвърлени на централния процесор, а графичните ускорители ще изпълняват свой тесен кръг задачи, но с по-висока ефективност.

авто: , последно обновена: 07.04.2008 10:08:47
Новини по темата

Двуядреният Celeron се очаква в началото на 2008 г

Какво трябва да знаем преди да повикаме специалист да оправи компютъра ни

Проектът "лаптоп за всяко дете", саботиран от Microsoft и Intel

Вкарват много памет в SIM картите

Google започна да индексира видео файлове от всякъде

Лаптоп пази паролите в специален чип

Двуядрени Celeron-и слагат край на едноядрената ера

Как да хакнем камера за видео наблюдение?

IBM прави video щит над Чикаго


 
Коментари

#1 go_fire (8 апр. 2008 05:27)
0
 
0
User photo  Аз от много отдавна твърдя, че 3И ускорението е сбъркано генетично. За съжаление в тази новина не виждам опровержение на думите си.
Виждам само едно логично продължение. АМД отдавна работят по ЦП с вградено графично ядро. А пък най-големия производител на графични чипове с 2/3 дял от пазара е... Интел. Да видим процесорите днес. Грубо те са с около една трета по-просто устроени от видеопроцесорите. Но! В какво се превръщат? В тях нецелочислените блокове непрекъснато растът подобно на графичните платки дето даже липсват аритметични блокове не изчисляващи с плаваща запетая. Придобиват повече ядра. Свидетели сме даже на Клетка, конструиран от ИБМ/Сони/Тошиба, който по структора е много подобен на дискретната графика. Едно ядро и 7 препроцесора вършещи операции много приличащи на полигони.
От друга страна количеството машинария в дискретната графика, отдавна стана свръхразсипническа и още по-скъпа с едничката цел да рисува картинки с повече ефекти или по-точно обратното филтрирана до безобразие.
Какво казвам ли? Ами нали индустрията се опитва да ни накара да ползваме видеоигри за игра? Нали се опитват да премахнат универселността на ПК и всяко устроиство да си има специфична дейност? Ами нали в южните мостове (А заради Интел вече и в северните, което е безумие) се натикват всевъзможни джунджории? Ами да съгласен съм, че не е далеч деня, когато интегритета ще стане на такова ниво, че няма да има ясно разграничение между чарколяците, които някой важничи и нарича компоненти. И всяко устроиство ще си върши работата, за която е проектирано или за която е програмирано да виртуализира (вижте изказванията на Linux World). И разбира се всяко ще е постоянно свързано в Интернет и ще регистрира (logs) нещо си.
Романтизма свърши отдавна. Време е да ни роботизират. Как си извадих такива генерални изводи от едно две минутно филмче ли? Ами не съм. За мен то просто е още една малка крачка, от многото други, към целта, която никой не ни е заблуждавал, каква ще бъде. но дали ние сме разбрали?

#2 brain (8 апр. 2008 07:17)
0
 
0
User photo  За роботизирането ни: силно уверен съм, че ще се усетим твърде късно. Уверен съм и в това. че Терминатор 1/2/3 ще стане реалност :!:

#3 Ru_m3n (10 апр. 2008 00:40)
0
 
0
User photo  Като се замислиш настоящето ни сякаш е много смислено? Цял живот бачкане, всякакви измислени атракции от типа на циркове в политиката, в театрите, в отношеията и в крайна сметка капака - смърт. :bla:
Ние сме си част от природата и нищо повече - колкото и да се роботизираме,оптимизираме и тн живота си остава същото безсмислено нещо.

#4 maneff (29 авг. 2008 02:39)
0
 
0
User photo  Ако някой е имал интелско процесорче с дънна платка, най-вероятно може да си представи за какво говорят интел. Много добра идея, но не толкова ефективна. Процесорите имат ужасна бързина, но не могат да работят с голям обем памет ( е де да можеха ) ! (за справка, кешът на един средно-статистически интелски процесор е около 1 мб, а видео картите работят с далеч по-голям буфер, а някой път ползват и пълният си капацитет от модулът на паметта си) .. и аз съм си мечтал за цпу с 128мб кеш ама само времето може да покаже :)
Ru_m3n .. това последното ти изречение не ми харесва никак :roll:
go_fire пусна едно много добро мнение. Браво!


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог