Акциите на Yahoo се сринаха след провала на сделката с Microsoft

05.05.2008 17:48
Главният изпълнителен директор Джери Янг може да изгуби поста си или да бъде принуден от акционерите на Yahoo да приеме вече доста по-ниска цена, пак от Microsoft

Фондовият пазар посрещна изключително отрицателно в понеделник (5 май) новината за оттеглената в събота оферта на Microsoft за покупката на Yahoo, като акциите на Интернет портала загубиха 17% от стойността си още на сутрешната търговия на международните борси, става ясно от съобщение на "Асошиейтед прес".

Microsoft се отдръпна от сделката, след като разбра, че Джери Янг и останалите директори на Yahoo няма да приемат цената от 33 долара на акция (общо 47,5 млрд. долара). Собствениците на търсачката се надяваха да измъкнат поне 37 долара на акция, което според тях би отговаряло на истинската стойност на компанията им.

Сега анализаторите очакват, че стойността на ценните книжа на Yahoo ще се срине още, а сривът ще помете 50-те процента покачване, което бе постигнато след първоначалното обявяване на предложението на Microsoft на 31 януари. В крайна сметка пазарната стойност на портала ще падне на около 30 млрд. долара, което ще го остави в доста неизгодна позиция спрямо основния му конкурент Google.

При първите търговски сесии на борсата в понеделник сутрин, акциите на Yahoo слязоха със 17,2% до 23,73 долара - доста под нивото от 28,67 долара при затварянето на пазара в петък (2 май), когато инвеститорите все още се надяваха на положителен изход от сагата с Microsoft.

Междувременно акциите на софтуерния гигант спечелиха 2,3% и се покачиха до 29,30 долара, което бе глътка въздух за неговите собственици. Акциите на Microsoft спаднаха с цели 10% от 31 януари насам, в очакване на провала на "брака" с Yahoo, който още повече укрепи Google на първото място в Интернет.

На 5 май ценните книги на Google също увеличиха цената си, с 2,3%, до 594,35 долара. Така Google не само може да остане доволен от провала на сливането, замислено от Microsoft, на което се противопоставяше с всички сили, но и да направи дългосрочно рекламното си сътрудничество с Yahoo. Последното вече бе изпробвано успешно, а сега е почти сигурно, че ще се задълбочи, независимо че антимонополните органи в САЩ вече се приготвят да разпънат на кръст това сътрудничество.

Джери Янг, един от основателите и главен изпълнителен директор на Yahoo Inc, компания създадена преди 14 години в Силиконовата долина, така и не отстъпи от позицията си, че Microsoft не предлага достатъчно за неговото "отроче".

Сега Янг ще има не повече от месец-два да убеди и Уолстрийт, че парирането на офертата на Microsoft е било умeстна стъпка. Ако не успее, казват анализатори, за никого няма да е изненада ако той изгуби поста си или дори бъде принуден от акционерите да приеме вече доста по-ниска цена, пак от Microsoft, ако софтуерната компания отново "почука на вратата му".

авто: , последно обновена: 05.05.2008 17:48:10
Новини по темата

Феновете на Yahoo Messenger са в беда

Подгониха на съд Google, Yahoo, Amazon и AOL за нарушаване на патенти

Genuine на Microsoft опирати над 12 хиляди легитимни потребители

Съдят yahoo за нарушение на човешките права

Майкрософт затваря уеб сайтът си "Get the Facts"

Microsoft: Linux и Unix са нищо сравнени с Windows

Apple, Microsoft и Dell създават и редактират статии в Wikipedia в своя полза

Червена светлина за отворения стандарт на Microsoft

Порно издател се зае да съди Microsoft


 
Коментари

#1 go_fire (6 май 2008 22:19)
0
 
0
User photo  Не е свършило нищо даже. Всичко, което чета нагоре е поредният натиск от М$. Как мислите, някой който има стотици милиарди оборотни средства залежаващи по разплащателните сметки, дали не може да влияе на пазара на ценни книжа, както му скимне и когато му скимне?
Гугъл няма да купуват Яху, защото от това нищо няма да спечелят, но не искат да го дадът на М$. И за целта ще дори изкупят всяка свободна акция с/без право на глас, само да дигнат цената и да спрат конкурента.
Джери няма да си иде, защото си отива самото Яху. Племето не може без вожда.
А за антимонополната комисия, какво да кажа. Преди десет години когато М$ бяха нападнати от нея, взеха урок. Сега просто са си я купили, което наричат лобиране и я ползват за непрестанна безплатна реклама на бозите си.
И една критика. Лазаров ти си програмист, не трябва да правиш такава елементарна грешка с името на долчинката. Вярно в англииския разликита между силикон и силиций е едно е в края на името, но все пак си програмист. Знаеш, че в личните компоти се използва стъклария, а не пълнеж за гърдите на плажни спасителки.

#2 mlazarov (7 май 2008 01:46)
0
 
0
User photo  Много си прав за "Силиконовата долина".
Всъщност причина за тази грешка е масовата журналистическа психоза и това, че тази новина е цитат от друг бг сайт.
В реалност "Силиконовата долина" е израз навлязал до толкова, че истинското му значение се е изменило и под него се разбира, всъщност, "Силициевата долина".
Този проблем е засегнат в страницата на "Силициевата долина" в Wikipedia

#3 go_fire (7 май 2008 02:17)
0
 
0
User photo  Направо щях да падна като прочетох. Щом чак википедианците в цели две статии се занимават с това, значи проблема е сериозен.
Извинявай, че те нападнах, знам, че не е нарочно грешката. Май съм взел да изперквам от всички глупости дето всеки ден ни заливат.

#4 mlazarov (7 май 2008 09:50)
0
 
0
User photo  С повече критика се постигат по-добри резултати!
Знаеш, че оценявам мнението ти!


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог