Хакери спират руски сайтове за ядрена енергия

02.06.2008 10:33
Слухове за ядрен инцидент се разпространяват в мрежата.

 Хакери отново успяха да уплашат една цяла нация със затварянето на сайтове, принадлежащи на руските ядрени реактори и публикуването на информация за инцидент в Интернет. Най-лошото е, че хората всъщност използват хакнатите уебсайтове, за да проверяват радиоактивните емисии в определен регион, съобщи RIA Novosti преди няколко дни. Въпреки че не е ясно дали докладите за въпросния инцидент близо до Санкт Петербург са били публикувани от хакери, действието потенциално е можело да доведе до сериозни последици, тъй като новините са съобщавали, че хората би трябвало да бъдат евакуирани от региона поради радиоактивно излъчване. Сайтовете бяха недостъпни за няколко часа, но администраторите работеха по проблема за възможно най-бързото му отстраняване.

 "Хората, които губят заради индустрията от сектора на ядрената енергетика имат полза да разпространяват грешни слухове за подобен инцидент. Това беше планирана атака от хакери, която доведе до свалянето на почти всички сайтове, предоставящи достъп до Automatic Radiation Environment Control System (ASKRO) (система за автоматичен контрол на радиоактивността на околната среда). За няколко часа потребителите не можеха да ползват сайтовете и да получат вярна информация за ситуацията.", съобщи Rosatom Nuclear Energy State за RIA Novosti.

  Фактът че новините за ядрения инцидент могат лесно да бъдат открити и в други източници, освен в мрежата, например по телевизията или радиото, създава паника у някои хора. Подобно нещо се е случвало и преди, когато подобен слух за ядрен инцидент накара хора да се самоотровят.

 Интересен е въпросът как хакерите са успели да свалят сайтове от подобна важност, които съдържат такава информация, тъй като подобна атака комбинирана с грешна информация може да вкара хората в паника. Очевидно тези сайтове се нуждаят от по-силна защита, имайки предвид че това не е първият път когато става подобно нещо.

авто: , последно обновена: 02.06.2008 10:33:05
Новини по темата

Русия с най-висок ръст на интернет в Европа

Хакерите проверяват сървърите ви за уязвимости между 5 и 170 пъти седмично

Хакер променя училищни оценки - 20 години затвор

Лаптоп пази паролите в специален чип

Хакер закърпи дупка в Windows

Хакер от Англия изтегли близо 50 000 лв от банков клон във Враца

Нанотехнологии решават проблема с ядрените отпадъци

Как да хакнем камера за видео наблюдение?

Следващата цел: медия плеърите


 
Коментари

#1 kireza (4 юни 2008 22:15)
0
 
0
User photo  Опасността да се повтори Чернобил е огромна,а може да настъпи и още по-голям катаклизъм поради хакерски действия,затова те трябва да бъдат разстрелвани!!!
Не желая да бъда тяхна жертва.Да прилагат уменията си в българската бандитска действителност,където така наречената "политическа класа" си е чиста проба бандитска класа!!!!!

#2 BornToDie (4 юни 2008 22:43)
0
 
0
User photo  Съмнявам се хакер да е толкова глупав. Познавам два вида хакери. Едните работят за общото благо, тоест такива които разбиват сайтове с отрицателна насоченост, примерно на фармацевтвични компании продаващи лекарства боклуци или на анти-български македонски сайтове;) Другия тип са онези създаващи мита, че хакерите са лоши хора. Става дума за онези правещи всякакви престъпления с цел облагодетелстване. За тях само :fight:


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог