Задава се Ubuntu за смартфони

09.01.2013 17:53
Версията на Ubuntu за смартфони ще работи на или x86 или Arm-базирани процесори

След дистрибуцията на Linux за настолни компютри и сървъри, следващата стъпка, която правят Canonical е развитието на версия на Ubuntu за смартфони.

Компанията планира да пусне на пазара мобилната операционна система за производители на телефони и безжични мрежови оператори, отчасти като алтернатива на Android, като все още няма публично обявена информация кои компании планират да предоставят смартфони с Ubuntu.

Въпреки това, се очаква, че първите смартфони Ubuntu ще се появят в края на 2013-та или началото на 2014-та г., каза основателят на Canonical Mark Shuttleworth по време на специалната пресконференция, на която беше обявявано стартирането на разработката.

Това не е първият опит на Canonical за пренасянето на Ubuntu извън персоналните компютри и сървърите. Преди година компанията пусна версия на отворения код, наречена Ubuntu TV, с която може да се управляват телевизионни приемници с процесори.

Canonical смята, че Ubuntu вече се използва на над 20 милиона настолни компютри - Asus, Dell, Hewlett-Packard и Lenovo предлагат компютри с инсталиран Ubuntu. С версията за смартфони, Canonical вече могат да се похвалят, че предлагат единна операционна система за много от устройствата у дома.

Подобно на масово използвания Android, тази версия на Ubuntu се основава на програмния код на ядрото на операционната система Linux. За разлика от Android обаче, Ubuntu не изисква Java Virtual Machine (JVM), за да работи, с което, според Canonical, се осигурява подобряване на производителността на телефоните, работещи с Ubuntu, в сравнение с андроидските.

Фирмата си поставя за цел и да решава на проблемите с "раздробяването" на Android, които се появяват поради факта, че различните производители предлагат несъвместими една с друга персонализирани версии на операционната система. Canonical обещава да поддържа базата на разположение за множество мобилни платформи.

Дизайнът на операционната система предлага нововъведение в платформите за смартфони, с възможността си всеки ъгъл на сензорния екран да бъде използван за навигация в системата. Плъзгане на палеца от лявата страна например, води до списък с приложения, а ако го прекарате през горната част на екрана - ще "извикате" търсачка.

Смартфон операционната система Ubuntu OS ще може да работи и на обикновени монитори, като по този начин можете да го използвате и като операционна система за персоналния ви компютър. Тази функция обаче ще се поддържа само за избрани модели хардуер.

Операционна система е съвместима с много от Android BSP (board support packages), които определят настройките за конфигурация на хардуера на телефона ви, като това означава, че новият мобилен Ubuntu ще е съвместим с голяма част от чипсетите, които в момента работят в Android устройства. Той ще се поддържа на телефони с x86 или ARM процесори.

По статията работи: , последно обновена: 09.01.2013 21:49:37
Новини по темата

Възкръсна проект за безплатни Linux драйвери

Мобилни Linux устройства ще завземат масовия пазар

Microsoft използва Линукс технология

Топ 5 Линукс дистрибуции за аудио продукция

Ubuntu v8.04 - "Hardy Heron"

Mandriva Linux 2008 Beta 2

Майкрософт затваря уеб сайтът си "Get the Facts"

Microsoft: Linux и Unix са нищо сравнени с Windows

Ubuntu 7.10 Alpha 5 с нова принтинг система и графична среда


 
Коментари

#1 (14 ян. 2013 16:32)
0
 
1
User photo  Хубаво е да има конкуренция в тази ниша, иначе Google и Apple почват да ви вирят носовете и цените


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог