Домейни


Domain име е текст идентифициращ определна административна автономност. Домейн имената се формират от правила и процедури свързани с DNS (Domain Name System)

Домейн е част от йерархическото пространство на глобалната Интернет мрежа, която има собствено уникално име, което трябва да отговаря на определени изисквания.

Името трябва да бъде напълно уникално в рамките на един домейн TLD (Top Level Domain), като пълното име се състои от имената на всички домейни, от които той е част, разделени с точки. Например, www.notrial.info. (с точка в края) означава домейн от трето ниво www, който влиза в домейна от второ ниво notrial, който влиза в домейна от първо ниво info, който влиза в коренния домейн.

Домейните са измислени основно за удобство на хората, тъй като се помнят лесно. За преобразуването на името на домейн в IP-адрес, (което е важно за софтуера) и обратно служи системата DNS.

Така наречените общи домейни от първо ниво (Top Level Domains) се управляват от организацията ICANN.

Новини за Домейни

  • Домейнът .бира е наличен за покупка

    Компанията, която продава новия домейн се казва Minds + Machines.beer име на домейн. Появата на подобен домейн, както и на много друго подобни, които звучат странно и забавно, е по идея на корпорацията за присвояване на адреси и имена.

  • Домейнът .London вече е факт

    Сега вече стана ясно, че и Лондон се възползва от тази оферта, като домейнът . От Международната корпорация за предназначени имена и номера очакват, че в най-кратки срокове и други градове ще се възползват от атрактивните домейни, като .

  • ICANN пускат 1 400 нови домейна

    Новите домейни ще бъдат пуснати в продажба много скоро, а сред тях има и много интересни варианти. Това е и много добра новина за всички потребители, тъй като доста отдавна не сме виждали нещо различно, от добре познатите ни 3-буквени домейни ".

  • От 2014 г. ще е достъпен домейн .London

    ” Разбира се, с появата на такъв домейн ще има множество проблеми, но от ICANN са взели мерки са сигурност и ще се опитат да предлагат на отделните компании услуги, които да бъдат защитени от кражба на запазената марка.

  • Искате ли да купите Sandwich.com, Yahoo ще ви го продаде

    Не е пролет, но Yahoo като че ли преминава през едно доста ранно пролетно почистване като компанията продава около 29 уеб домейна, включително ценни имена като crackers.

  • Name.com смени всички пароли в резултат на пробив в сигурността

    EPP кодовете, необходими за трансфер на домейн, не са засегнати от пробива в системата, тъй като те се съхраняват отделно.

  • Първият домейн в Интернет стана на 28

    Дали цялото уеб пространство забрави, че вчера бе рожденият ден на първия домейн в Интернет.com, първият домейн, който е бил регистриран някога, стана на 28 вчера.

  • Godaddy със сериозен проблем: милиони сайтове са недостъпни

    Според много клиенти, собственици на сайтове, хоствани от големия уеб хост и домейн регистратор GoDaddy сайтовете им не работят.

  • София ще е домакин на форум за новите интернет домейни

    На него ще присъстват представители на организацията, отговаряща за управлението и разпределението на домейни и IP адреси в света – ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), водещи чуждестранни и български компании в областта на интернет домейните.

  • 15 милиона .DE домейна съществуват в света

    Домейн регистрарите не говорят много за силата на домейните с разширение .de отговарят за управление на този домейн и казват, че разширението в момента има над 14 милиона домейна и се очаква дори ръст на тази цифра, която може да прехвърли 15 милиона в следващите месеци.

  • Twitter.com - домейн, продаден само за малко над седем хиляди долара

    Twitter е един от сайтовете, които генерират много трафик в наши дни, струва скромната сума от поне 10 милиарда долара, така че някак ни се вижда направо шокиращо, че създаделите му са платили само 7500 долара за домейна, който днес е един от най-разпонаваемите в света.

  • Има над 100 милиона .COM уебсайта в света

    Компанията VeriSign оповести, че е управлявала 100 540 971 домейна към октомври 2011.Com домейна регистрирани и активни в мрежата.

  • Домейн регистратора Godaddy загуби над сто хиляди домейна заради SOPA

    Настроенията след бойкота срещу Godaddy, заради подкрепата им на SOPA, се нормализираха и стана ясно какъв е общия обем домейни, които бяха прехвърлени извън пределите на компанията в резултат от негативното отношение към компанията.

  • Петдесет милиона домейнa са регистрирани чрез GoDaddy

    com не е получил репутацията си за някой голям сайт за домейни по света просто ей така. Компанията, някога създадена от Bob Parsons, се смята, че притежава 50 милиона домейна.

  • GoDaddy загуби над двадесет хиляди домейна

    Загубата от двадесет и една хиляди домейна всъщност е само върха на айзберга, тъй като това са домейните загубени само за ден, но това е курс, който върви вече седмица.








Анкета

Каква марка е мобилният ви телефон?  








noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог